Pochoutky ze srnčího:Osobní stránka na adrese: sesterak.stranky1.cz
Pochoutky ze srnčího
Pikantní srnčí na víně
Ingredience:
srnčí hřbet-kýta,marináda,divoké koření, hrušky, brusinkovou-rybízovou marmeládu,slanina, červené víno, světlá jíška
Příprava:
Srnčí maso prošpikujeme slaninou a na 2 dny naložíme do marinády s divokým kořením, poté vyjmeme, zprudka opečeme na másle a velmi pomalu necháme dusit. Z koření dáme jalovec, 1 bobk.list, 2 hřebíčky, tymiál, pepř.Když je maso napůl dušené (po napíchnutí již přestává "barvit", přidáme červené víno (na 1 l omáčky 200ml)a pomalu dodusíme. Hotové maso vyjmeme,omáčku zahustíme světlou máslovou jíškou.
Hrušky rozkrojíme podél,vyjmeme jadřinec a pozvolna napůl uvaříme v červeném víně s hřebíčkem a skořicí.V nálevu je necháme vychladnout(dojít). Vývar vína lze použít do masa.Vlažné hrušky poté naplníme zavařeninou (nejlepší míchaný džem černý-červený rybíz).
Doporučená příloha:
Podáváme s knedlíkem - těstovinou,bramboráčky.
Srnčí guláš na červeném víně
Ingredience:
1 kg srnčí plece
4 velké cibule
4 lžíce sádla
200 ml červeného vína
4 stroužky česneku
250 g jemných párků
mletá paprika
mletý pepř
sůl
sušený tymián
půl lžičky drceného kmínu
2 lžíce rajského protlaku
4 lžíce strouhaného tvrdého chleba
Příprava:
Maso omyjeme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. V tlakovém hrnci rozpustíme sádlo a cibuli na něm orestujeme. Pak přidáme kostky masa a opečeme je ze všech stran. Potom vše poprášíme paprikou, přidáme tymián, sůl, pepř, kmín a podlijeme vodou i vínem.
Dusíme pod pokličkou asi 45 minut, aby bylo maso dostatečně měkké. Až je maso téměř měkké, přidáme nakrájené párky, rajčatový protlak, prolisovaný česnek, posypeme chlebem, promícháme a povaříme, až se chleba rozvaří.
Doporučená příloha:
Podáváme s houskovými nebo špekovými knedlíky a můžeme posypat nasekanou čerstvou cibulí.
Srnčí steak ve višňové omáčce
Ingredience:
Srnčí svíčková,srnčí hřbet
3 lžíce rybízové zavařeniny
3 šálky vypeckovaných višní,
půl šálku pomerančové š´távy
1 lžíce citrónové š´távy,,
1/4 celé skořice
1/8 lžičky mletého nového koření,
1/2 lžičky jemné hořčice,,
1 lžička vody,
1/4 šálku červeného vína,
2 lžičky másla
1 lžíce škrobu,
sůl,
pepř
koňak.
Příprava:
Ze srnčí svíčkové nebo vykostěného srnčího hřbetu ukrojíme steaky asi 3,5 cm vysoké a naklepema je pouze hřbetem ruky. Maso osolíme a opepříme a vložíme na gril. Maso grilujeme asi 15 až 20 minut, aby byl steak středně propečen. Předem svařenou, solamylem zahuštěnou a scezenou višńovou omáčku ohřejte společně s několika naloženými višněmi. Steak zalijte omáčkou a položte na něj vyříznuté a vydlabané "korýtko" z pomeranče. Do pomeranče dekorativně navrstvěte několik celých višní a případně ozdobte lístkem máty.
Doporučená příloha:
Jako přílohu podáváme bramborové krokety různé ovoce a zeleninu.